top of page

Relaxatie

Wat?

Relaxatietherapie is een vorm van therapie die je leert lichamelijk en mentaal tot rust te komen. Daarbij gaat het om verlichting van de stress en spanningen op het moment van de sessie, maar je wordt ook aangespoord om te evolueren naar een meer permanente staat van kalmte.

De capaciteit tot zelfzorg is één van de uiteindelijke doelen in relaxatietherapie, zodat je zelf in staat wordt te ontspannen wanneer nodig of om te gaan met stressvolle situaties.
Daartoe gebruikt relaxatietherapie diverse oefeningen en technieken, zoals bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, lichaamsbeweging, visualisatie en meditatie..

voor wie?

Relaxatietherapie kan baat hebben bij diverse lichamelijke problemen, zoals bijvoorbeeld hyperventilatievermoeidheid, maag –en darmklachten, hartkloppingen of zelfs huidaandoeningen zoals eczeem. Net zo goed is relaxatietherapie geschikt om mentale problemen aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan angst of paniekaanvallenfaalangstPTSS (na trauma’s), agressiebeheersing, of slaapproblemen. Relaxatietherapie kan bovendien ook een goede hulp zijn bij het herstel van een burn-out.

hoe?

Bij relaxatietraining worden er voornamelijk ontspanningsoefeningen gegeven. De bedoeling is steeds om de geest en het lichaam in een staat van rust en harmonie te brengen en te leren hoe gezond om te gaan met spanning.

Afhankelijk van de klacht is relaxatietherapie een combinatie die elementen bevat uit verschillende methoden:
 

-  massage: Het fysiek wegwerken van opgehoopte spanning in de spieren, het deugdzaam genot van aanraking en warmte en het vrijmaken van tijd voor jezelf helpen je spanning los te laten

- Bij ademtherapie worden er gekeken naar hoe je natuurlijk ademt en waar eventuele blokkades zitten die dit verhinderen. Door ademhalingsoefeningen komt hier beweging in en lukt het om op een ontspannen manier te ademen, waardoor je terug energie en vrijheid krijgt.

- Bij mindfulness wordt er voornamelijk uitgegaan van leven in het hier en nu. Deze vorm van bewust omgaan met je handelingen en gedachten brengt rust en eenvoud bij chaos, overprikkeling en stress.

Meditatie brengt je aandacht naar je innerlijke wereld of brengt net ruimte door het laten stilvallen van je gedachten. Meditatie helpt je een innerlijke balans te bereiken, brengt rust in tijden van stress en bevordert het herstel van je lichaam.

- Ook Yoga kan heilzaam zijn als ontspanning

- Soms wordt er gebruik gemaakt van ontspannende muziek, klanken of aromatherapie.

bottom of page